Nebezpečné prenasledovanie

02.07.2013 Bratislava

Trest odňatia slobody vo výške jedného roku hrozí v prípade preukázania viny 39- ročnému Jánovi z Bánoviec nad Bebravou. Muž mal od konca roku 2011 neustále prenasledovať 35- ročnú poškodenú ženu. Proti jej vôli vyhľadával jej spoločnosť, čakával ju pred budovou kde pracovala a chodil aj k domu, v ktorom bývala. Napriek jej nesúhlasu mal stále trvať na stretnutí s ňou a jej deťmi. Neustále jej mal zasielať správy a nepretržite telefonovať. Poškodenej a jej rodinným príslušníkom sa mal vyhrážať smrťou, čo u ženy vyvolalo dôvodnú obavu o jej život a život jej blízkych.
Vzhľadom na to, že sa žena chcela vyhnúť kontaktu s Jánom, bola nútená zmeniť spôsob svojho života.
Nestaňte sa obeťou tohto trestného činu, ktorý pre je väčšinu ľudí aj na Slovensku známy ako stalking. Tento trestný čin už dávno nie je len súčasťou hollywoodskych scenárov, ale je súčasťou aj nášho života. Potenciálnou obeťou je každý z nás a nie len filmové hviezdy. Do slovenského Trestného zákona bol tento trestný čin zaradený 01. septembra 2011 novelu č. 262/2011 spolu s ďalšími, ktorých snahou je zvýšenie ochrany práv a právom chránených záujmov občanov. § 360a Trestného zákona hovorí o tom, kto a za akých podmienok sa tohto trestného činu dopustí.
Ak ste sa stali obeťou tohto trestného činu, kontaktujte políciu. Tento krok určite nie je jednoduchý. Páchateľmi môžu byť osoby, ktoré Vám boli v minulosti blízke. Je však nevyhnutný, aby sa Váš život vrátil do pôvodných koľají. Pomoc vám poskytnú aj sociálne poradenské služby alebo psychológ.
 
Petra Hrášková
oddelenie komunikácie a prevencie
 
 

Vyberte región